Apple Intelligence

Waarom Apple Intelligence (voorlopig) niet naar Nederland komt

Apple’s geavanceerde “Apple Intelligence” functies, zoals AI-gestuurde assistenten en machine learning toepassingen, komen voorlopig niet naar Nederland. Dit komt door strenge Europese regelgeving met betrekking tot gegevensprivacy en kunstmatige intelligentie.

De EU hanteert strikte regels rondom de opslag en verwerking van persoonlijke gegevens, wat het moeilijk maakt voor bedrijven zoals Apple om hun AI-diensten aan te bieden zonder inbreuk te maken op deze voorschriften.

Geen Apple Intelligence, iPhone Mirroring en SharePlay in de EU

Apple heeft in totaal drie functies van iOS 18 in de EU uitgesteld: Apple Intelligence, iPhone Mirroring en het vernieuwde schermdelen met SharePlay. Apple geeft aan dat eerst moet worden uitgezocht hoe aan de EU-wetgeving rondom concurrentie kan worden voldaan.

De EU vereist transparantie en verantwoording in AI-systemen, wat betekent dat bedrijven gedetailleerde informatie moeten verstrekken over hoe hun AI werkt en welke gegevens worden verzameld en gebruikt. Deze vereisten zijn uitdagend voor Apple, die vaak terughoudend is met het delen van dergelijke details vanwege concurrentieoverwegingen en bedrijfsgeheimen.

Daarnaast is er een voortdurende discussie over de ethische implicaties van AI en hoe deze technologieën moeten worden gereguleerd. De EU wil ervoor zorgen dat AI-systemen eerlijk, transparant en zonder vooroordelen opereren, wat leidt tot verdere vertragingen in de implementatie van geavanceerde AI-functies in producten zoals de iPhone.

In het kort, de combinatie van strenge privacywetten, vereisten voor transparantie en ethische overwegingen maken het momenteel niet haalbaar voor Apple om hun volledige scala aan AI-diensten in Nederland en andere delen van de EU aan te bieden.

Deel dit artikel

Ook interessant