Koud douchen

Koud douchen gezond? Dit zijn de voor- én (ja ook) nadelen

Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat koud douchen in de ochtend of avond de nieuwste gezondheidstrend is. Sommige mensen zweren bij de voordelen van koud douchen, terwijl anderen er sceptisch over zijn. Hieronder bespreken we enkele voordelen en nadelen van koud douchen, zodat je zelf kunt beslissen of het iets voor jou is.

De voordelen

 1. Een energieboost en betere stemming

  Niets geeft je zo’n boost als een koude douche. Het kan je helpen om alerter te worden en je stemming te verbeteren. Het kan zelfs helpen om gevoelens van depressie en angst te verminderen.

 1. Minder spierpijn en ontstekingen

  Ben je een fanatieke sporter? Dan kan koud douchen helpen om spierpijn en ontstekingen te verminderen. Door de verbeterde bloedtoevoer naar de spieren en het verwijderen van melkzuur dat zich tijdens het sporten heeft opgehoopt, kun je sneller herstellen.

 1. Snellere stofwisseling

  Wil je wat kilootjes kwijt? Koud douchen kan de stofwisseling stimuleren en je helpen bij het verbranden van calorieën. Het koude water dwingt het lichaam om meer energie te verbranden om op te warmen, waardoor je uiteindelijk meer calorieën verbrandt.

De nadelen

 1. Risico op verminderde immuunfunctie`

  Hoewel koud douchen veel voordelen heeft, kan het ook de immuunfunctie verstoren en het risico op infecties verhogen. Het koude water kan de productie van witte bloedcellen verminderen, waardoor je immuunsysteem verzwakt.

 1. Pas op voor hypothermie

  Te lang in koud water blijven kan leiden tot hypothermie. Dit kan leiden tot symptomen zoals rillingen, duizeligheid en vermoeidheid. Koud douchen is dus niet aan te raden voor mensen die gevoelig zijn voor de kou.

 1. Mogelijke schade aan de huid

  Het koude water kan de huid uitdrogen en de beschermende oliën van de huid verwijderen. Dit kan leiden tot uitdroging, jeuk en irritatie van de huid. Zorg er dus voor dat je je huid goed hydrateert als je koud doucht.

Warm vs koud douchen

Of warm of koud douchen gezonder is, hangt af van verschillende factoren en persoonlijke voorkeuren. Warm douchen kan bijvoorbeeld helpen om spieren te ontspannen en stress te verminderen, terwijl koud douchen juist kan helpen om de stofwisseling te stimuleren en de stemming te verbeteren. Warm douchen kan ook helpen om de huid te hydrateren, terwijl koud douchen kan leiden tot uitdroging van de huid.

Of koud douchen nu iets voor jou is of niet, het is belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen voordat je begint. Hoewel koud douchen zeker voordelen heeft, zoals een energieboost en betere stemming, kan het ook leiden tot negatieve bijwerkingen, zoals verminderde immuunfunctie, hypothermie en huidbeschadiging. Als je overweegt om koud te douchen, begin dan langzaam en bouw het rustig op. En als je het toch te koud vindt, kun je altijd terugschakelen naar warm douchen.

Deel dit artikel

Ook interessant