Uithangen tijdens sporten: Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Uithangen, waarbij je jezelf aan een stang laat hangen, biedt diverse voordelen voor je gezondheid en kan een waardevolle toevoeging zijn aan je stretchroutine. Hier zijn enkele belangrijke voordelen en richtlijnen voor uithangen:

Voordelen van uithangen

 1. Ruggenwervel en postuur:
  • Uithangen helpt de ruggenwervels te decompressen, wat spanning in de wervelkolom kan verminderen en de ruimte tussen de wervelschijven kan vergroten. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen met een zittende levensstijl of rugklachten​.

 2. Verbeterde flexibiliteit en mobiliteit:
  • Door regelmatig te hangen, kunnen de spieren rond de schouders, borst en rug worden uitgerekt. Dit bevordert de flexibiliteit en mobiliteit van deze gebieden, wat weer kan bijdragen aan een betere lichaamshouding en minder risico op blessures​.

 3. Spanning en spierherstel:
  • Uithangen kan helpen de spanning in de spieren te verminderen en de doorbloeding te verbeteren, wat het herstelproces na een training kan versnellen. Dit maakt het ook een uitstekende cooling-down oefening​.

Wanneer en hoe uithangen?

 1. Voor de Training:
  • Dynamisch stretchen en uithangen voor de training kunnen je spieren opwarmen en voorbereiden op de komende fysieke activiteit. Dit kan helpen om blessures te voorkomen en je prestaties te verbeteren.

 2. Na de Training:
  • Na de training kan uithangen helpen bij het verminderen van spierpijn en stijfheid door de spieren zachtjes uit te rekken en de bloedcirculatie te bevorderen. Dit kan ook bijdragen aan een sneller herstel​.

 3. Tijdens de Training:
  • Je kunt ook tijdens je training korte periodes van uithangen inlassen, vooral als je oefeningen doet die veel van je rug en schouders vergen. Dit kan helpen om de spanning in deze spieren te verminderen en je bewegingsvrijheid te behouden​.

Praktische tips

 • Begin Langzaam: Als je nieuw bent met uithangen, begin dan met korte sessies van 20-30 seconden en verleng dit geleidelijk naarmate je spieren eraan gewend raken.

 • Ademhaling: Vergeet niet diep te ademen tijdens het uithangen om je lichaam te helpen ontspannen en de effectiviteit van de stretch te vergroten.

 • Hydratatie: Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft, omdat goed gehydrateerde spieren minder snel blessuregevoelig zijn​.

Uithangen is een eenvoudige maar effectieve manier om je flexibiliteit te verbeteren, spierspanning te verminderen, en je rug en schouders gezond te houden. Door het te integreren in je warming-up en cooling-down routine, kun je profiteren van de vele voordelen voor je algehele fitness en welzijn.

Deel dit artikel

Ook interessant