The English Sherry whisky

De beste single malt whisky van de wereld: The English Sherry Cask

De lekkerste single malt whisky van de wereld, volgens de meest recente beoordelingen, is de “The English Sherry Cask” van The English Whisky Company. Deze whisky werd in 2024 bekroond als de beste single malt whisky ter wereld bij de World Whiskies Awards.

De geur, smaak en afdronk

Deze whisky, afkomstig uit Engeland, staat bekend om zijn aroma’s van rijpe banaan, peer, abrikoos, marshmallow, en subtiele tonen van rook en kaneel. De smaak bevat notities van rijp steenvruchten, kaneel, boterige toffee, gepolijst eikenhout, groen gras, en rokerige accenten, met een lange en zoete afdronk

Natuurlijk wilden wij deze bijzondere whisky ook graag proeven, maar helaas is hij op dit moment lastig te verkrijgen. Daarom hebben we een aantal single malt whisky’s gevonden met vergelijkbare smaakprofielen als The English Sherry Cask”.

  1. GlenAllachie 15 Year Old: Deze whisky is gerijpt in zowel Oloroso als Pedro Ximénez sherryvaten, wat zorgt voor rijke, zoete en kruidige smaken zoals donkere chocolade, toffee, rozijnen en kaneel​.
  2. Aberlour A’Bunadh: Volledig gerijpt in Spaanse Oloroso sherryvaten, biedt deze cask strength whisky een krachtige en robuuste smaak met hints van zoete sherry, geroosterd eiken, gedroogd fruit, vanille en karamel​.
  3. Tamdhu Batch Strength: Bekend om zijn diepe, rijke en winterse noten, is deze whisky volledig gerijpt in sherryvaten. Het hogere alcoholpercentage (57,8%) versterkt de smaken van gedroogd fruit, geroosterd eiken en een lange, verwarmende afdronk​.
  4. Arran “The Bodega” Sherry Cask: Deze whisky biedt een frisse en elegante sherry-ervaring met notities van druiven, zwarte bessen, gedroogde vijgen, hazelnoot en tabak. Het is rijk, maar behoudt een duidelijke frisheid en balans.
  5. Dalmore 12 Year Sherry Cask Select: Een andere geweldige optie, met smaken van gekonfijte sinaasappelschillen, rozijnen, gedroogd fruit, chocolade fudge en een zoete, zachte sherry-afdronk. Deze whisky begint zijn rijping in ex-bourbonvaten en wordt daarna afgewerkt in 30 jaar oude Matusalem Oloroso sherryvaten​.

Deel dit artikel

Ook interessant