Apple Vision Pro

De Apple Vision Pro: De Toekomst van Spatial Computing

Sinds afgelopen weekend is de Apple Vision Pro officieel beschikbaar voor aankoop in Nederland. Deze nieuwe “headset”, ontwikkeld door technologiegigant Apple, betreedt een geheel nieuwe productcategorie genaamd “spatial computing.” Met de Apple Vision Pro kunnen gebruikers de fysieke en digitale wereld naadloos met elkaar vermengen, waardoor er ongekende mogelijkheden ontstaan voor werk, entertainment en communicatie. Hoewel het prijskaartje hoog is en het een eerste versie betreft, heeft de headset al meer dan 200.000 exemplaren verkocht, wat wijst op een veelbelovende toekomst.

Gebruik van handbewegingen

Een opvallend kenmerk van de Apple Vision Pro is de manier waarop deze wordt bediend. In plaats van traditionele controllers maakt de headset gebruik van handbewegingen. Deze innovatieve interactiemethode vereist dat gebruikers naar het gewenste object op het scherm kijken, waarna eye-tracking technologie wordt gebruikt om de selectie te activeren. Dit kan even wennen zijn voor degenen die gewend zijn aan muizen of fysieke controllers, maar het biedt een intuïtieve manier om met de digitale wereld te communiceren.

Wat de Apple Vision Pro onderscheidt van andere AR/VR-headsets is de focus op privacy en beveiliging. Met de mogelijkheid om enorme hoeveelheden gegevens te verzamelen, vooral wanneer de headset in openbare omgevingen wordt gebruikt, is het cruciaal om de privacy van gebruikers te waarborgen. Volgens berichtgeving van 9To5Mac heeft Apple plannen om het Duitse bedrijf Brighter AI over te nemen, dat gespecialiseerd is in software die gezichts- en nummerplaatdata anoniem kan maken. Deze software zal worden ingezet om gevoelige persoonlijke gegevens te beschermen door gezichten en nummerplaten te veranderen zonder ze wazig te maken. Hierdoor blijven mensen en hun identificerende informatie volledig onherkenbaar.

Flinke prijskaart

Hoewel de Apple Vision Pro momenteel veel aandacht trekt, is het belangrijk op te merken dat het product zich nog in de vroege adoptiefase bevindt en een prijskaartje heeft van 3.500 euro. Dit maakt het voor de gemiddelde consument mogelijk nog niet toegankelijk. Niettemin heeft de headset tijdens het eerste weekend van beschikbaarheid tussen de 160.000 en 180.000 eenheden verkocht, ruim boven de verwachtingen van analisten. Tim Cook, CEO van Apple, benadrukt dat de hoge prijs gerechtvaardigd is door de uitgebreide technologie die in de headset is ingebouwd, met meer dan vijfduizend patenten.

De Apple Vision Pro wordt aangedreven door twee Apple Silicon-chips en biedt toegang tot meer dan zeshonderd nieuwe apps en games. Het stelt gebruikers in staat om digitale inhoud te ervaren in hun fysieke omgeving, wat een geheel nieuwe dimensie toevoegt aan entertainment en werkgerelateerde taken. Deze innovatieve headset belooft de toekomst van spatial computing te definiëren en zal naar verwachting blijven evolueren met nieuwe functies en mogelijkheden.

Deel dit artikel

Ook interessant