Dinsdag 6 februari is het Safer Internet Day, een dag om stil te staan bij het beschermen van onze online gegevens. We vinden het namelijk heel normaal om maatregelen tegen inbraken in huis te nemen, maar op het internet gaan we daar lang niet zo voorzichtig mee om. Zo werden er in een jaar tijd meer dan 2 miljoen Nederlanders slachtoffer van cybercriminaliteit, meldde de NOS. Bovendien zijn we op veel plekken kwetsbaarder dan we zelf denken. Connnectiviteit-expert NETGEAR brengt de gevaren in kaart en geeft tips voor een veilige verbinding.
Welke risico’s loop je online?
Je denkt misschien dat jouw gegevens niet zo interessant zijn om te stelen, of dat er niet veel te halen valt. Echter, ook met jouw apparaten kunnen hackers helaas een heleboel dingen doen. Zoals geld van je afnemen en een creditcard of bankrekening openen op jouw naam, online aankopen doen, en je informatie op het dark web verkopen. Van (inlog)gegevens op e-commerce websites, tot je email, social media accounts, je bankrekening en apps – dit is voor cybercriminelen allemaal interessant.
1: Een sterk wachtwoord en tweestapsverificatie
Het is belangrijk om voor ieder account een veilig en een verschillend wachtwoord te gebruiken. Voor een sterk wachtwoord zorg je dat deze kleine letters, hoofdletters, cijfers, speciale tekens en spaties bevat. Met tweestapsverificatie maak je je informatie extra beveiligd – zoals een extra authenticator app, een sms-code of biometrische verificatie, zoals je vingerafdruk of gezichtsherkenning.
2: Gebruik geen openbare hotspots
Het lijkt misschien verleidelijk, vooral op vakantie: even verbinden met die openbare wifi hotspot om te posten en berichten te checken. Maar juist deze openbare hotspots maken je kwetsbaar, want cybercriminelen kunnen zo’n ‘open’ hotspot makkelijk aanzetten en de gegevens verzamelen van alle apparaten die zich met dit netwerk verbinden. Wil je toch graag online zijn buitenshuis? Maak dan gebruik van een mobiele hotspot, zodat je zelf eigenaar bent van de verbinding. Voor extra veilig en snel internet waar je ook bent gebruik je een mobiele hotspot router.
3: Weet waar je koopt en klikt
Jaarlijks worden er maar liefst 250.000 Nederlanders slachtoffer van online oplichting, is gebleken uit een analyse van RTL Nieuws. Let daarom op bij Nederlandse webshops of deze een keurmerk hebben, zoals Thuiswinkel Waarborg. Ook kan je via de website veiliginternetten.nl een scamcheck uitvoeren voor een webwinkel. Kijk ook uit met het klikken op onbekende links. Door je muis op een link te houden, of de link lang in te drukken op je mobiel, kan je zien waar deze naartoe leidt. Wees voorzichtig met links die vreemde woorden of tekens bevatten.
4: Bescherm je huis-, tuin- en keuken apparatuur
Vergeet bij het veilig internetten naast je smart phone en computer, ook vooral je thuisomgeving niet. Tegenwoordig hebben de meeste mensen namelijk ook talloze andere apparaten in huis die verbonden zijn met het internet. Zoals je smart TV, een slimme thermostaat, speakers, je internet router, cameradeurbel of babyfoon. Ook via deze apparaten kunnen je gegevens gestolen worden. Beveilig je smart omgeving in huis dus bij de bron, die al deze apparaten via de wifi verbindt: de router. Door een beveiliggingsservice te installeren op je router, bescherm je alle apparaten die verbonden zijn met dit netwerk tegen gevaren van buitenaf.
NETGEAR legt uit:
“Europese huishoudens hebben gemiddeld 25 apparaten in huis die zijn verbonden met het internet. Wij zien uit onze data dat vooral smart TV’s, smart plugs en routers het meest kwetsbaar zijn op het gebied van veiligheid. Hackers kunnen soms via één zwak apparaat al toegang krijgen tot het hele netwerk en andere apparaten, waardoor ze bijvoorbeeld bij wachtwoorden van accounts en financiële gegevens kunnen, of zelfs toegang kunnen krijgen tot de camera’s, microfoons en sensoren van jouw smart apparaten. Je netwerk beschermen bij de bron kan dus een goede veiligheidsmaatregel zijn.