stropdas regels en knopen

De regels van de stropdas en welke knopen er zijn

Een stropdas is een onmisbaar accessoire voor veel mannen, of het nu gaat om een zakelijke bijeenkomst of een chique feest. Maar het strikken van een das kan lastig zijn als je niet weet welke knoop je moet gebruiken of hoe je de das moet dragen. Gelukkig zijn er verschillende soorten knopen om uit te kiezen, elk met zijn eigen stijl en uitstraling. Hieronder lees je meer over de verschillende knopen en de regels die gelden bij het dragen van een stropdas.

Verschillende soorten knopen

De Four-in-Hand knoop

De Four-in-Hand knoop is waarschijnlijk de meest bekende en gebruikte knoop. Deze knoop is smal en niet al te groot, waardoor hij goed past bij een slanke das en een smal overhemd. De Four-in-Hand knoop is makkelijk te strikken en geeft een nonchalante, informele uitstraling.

De Windsor knoop

De Windsor knoop is de grootste en meest formele knoop. Het is een knoop die veel stof gebruikt en daardoor beter past bij een brede das en een wijder overhemd. De Windsor knoop is symmetrisch en geeft een krachtige uitstraling en is zeer geschikt voor zakelijke of formele gelegenheden.

De Halve Windsor knoop

De Halve Windsor knoop is een combinatie van de Four-in-Hand en de Windsor knoop. Deze knoop is iets kleiner dan de Windsor knoop, maar groter dan de Four-in-Hand knoop. De Halve Windsor knoop past goed bij een gemiddelde breedte das en een standaard overhemd.

De Pratt knoop

De Pratt knoop is een minder bekende knoop, maar zeer geschikt voor mensen met een kortere das. Deze knoop is smal en recht, waardoor hij goed past bij een slanke, moderne uitstraling. De Pratt knoop is ook gemakkelijk te strikken en geeft een nette uitstraling.

Regels voor het dragen van een stropdas

  1. De stropdas moet altijd even breed zijn als het overhemd dat je draagt. Dat betekent dat de breedte van de das moet overeenkomen met de breedte van de kraag van het overhemd.

  2. De das moet lang genoeg zijn om te reiken tot de riem van je broek, maar niet zo lang dat hij over de riem hangt.

  3. De das moet altijd worden afgestemd op de gelegenheid en de outfit die je draagt. Kies bijvoorbeeld voor een formele Windsor knoop bij een zakelijke bijeenkomst en een casual Four-in-Hand knoop bij een informele gelegenheid.

  4. Stem de kleur van je das af op de gelegenheid. Voor formele gelegenheden, zoals een sollicitatiegesprek of een zakelijke bijeenkomst, kun je het beste kiezen voor een stropdas in een rustige kleur zoals blauw, grijs of zwart. Voor meer informele gelegenheden, zoals een feestje, kun je kiezen voor een stropdas in een felle kleur of met een opvallend patroon.

  5. Houd rekening met de kleur van je overhemd en pak. De kleur van je das moet complementair zijn aan de kleur van je overhemd en pak. Over het algemeen werken lichte dassen beter met donkere pakken en omgekeerd. Het is echter ook mogelijk om te spelen met contrasterende kleuren om een opvallendere look te creëren.

  6. Kies een das met een patroon als je een effen overhemd en pak draagt. Als je een effen overhemd en pak draagt, kun je een das met een patroon kiezen om wat visuele interesse toe te voegen. Als je al een druk pak of overhemd draagt, kan een effen das een betere keuze zijn.

Met deze tips kun je zelfverzekerd en stijlvol voor de dag komen met een goed gestrikte stropdas.

Deel dit artikel

Ook interessant