Wijnproeven

Wijnproeven voor beginners: zo proef je wijn als een pro

Wijnproeven is een kunst die vaak wordt geassocieerd met wijnkenners en sommeliers, maar het is ook een vaardigheid die voor iedereen toegankelijk is. Of je nu een doorgewinterde wijnliefhebber bent of gewoon wilt leren hoe je wijn kunt proeven, deze gids geeft je de tools die je nodig hebt om van elke slok te genieten.

Stap 1: Kijk naar de wijn

Het eerste wat je moet doen bij het proeven van wijn is kijken naar de kleur en helderheid, dit kan door het glas tegen een witte of lichte achtergrond te houden zoals bijvoorbeeld een witte muur. De kleur van wijn kan veel vertellen over de smaak en het productieproces van de wijn. Hier zijn enkele kleuren die je kunt tegenkomen en wat ze betekenen:

 • Rode wijnen: rode wijnen variëren van lichtroze tot diep paars. Een lichtrode kleur kan duiden op een jonge, fruitige wijn, terwijl een diep paarse kleur kan wijzen op een volle, krachtige wijn. Over het algemeen geldt dat hoe dieper de kleur, hoe voller de smaak en hoe langer de afdronk.
 • Witte wijnen: witte wijnen variëren van helder tot diep geel. Een lichte, bijna doorzichtige kleur duidt op een jonge, frisse wijn, terwijl een diep gele kleur kan wijzen op een rijke, volle wijn. Over het algemeen geldt dat hoe dieper de kleur, hoe voller de smaak en hoe langer de afdronk.
 • Rosé wijnen: rosé wijnen variëren van bleekroze tot diep roze. Een bleekroze kleur kan wijzen op een lichtere, fruitige wijn, terwijl een diepere roze kleur kan duiden op een stevigere, drogere wijn.

De helderheid van de wijn kan ook belangrijk zijn – heldere wijnen hebben meestal meer smaak dan troebele wijnen.

Tranen, of de strepen die aan de binnenkant van het glas ontstaan nadat je de wijn hebt gewerveld, kunnen ook belangrijk zijn. Dit kan aangeven hoeveel alcohol en suikers er in de wijn zitten. Een hoog alcoholpercentage kan resulteren in dikkere tranen die langzaam naar beneden glijden, terwijl wijnen met veel suiker over het algemeen dunnere tranen hebben.

Stap 2: Ruik aan de wijn

De geur van wijn kan veel vertellen over de smaak. Wervel de wijn in het glas om de aroma’s te laten vrijkomen en ruik er vervolgens aan. Probeer de verschillende aroma’s te identificeren, zoals fruitige, bloemige of aardse tonen. Hier zijn enkele aroma’s die je kunt tegenkomen en wat ze betekenen:

 • Fruitige aroma’s: deze aroma’s kunnen variëren van zoet tot zuur en omvatten tonen van citrus, bessen, appels en peren.
 • Bloemige aroma’s: deze aroma’s omvatten tonen van bloemen en kruiden, zoals rozen, lavendel en pepermunt.
 • Aardse aroma’s: deze aroma’s zijn meestal te vinden in rode wijnen en omvatten tonen van tabak, leer en aarde.
 • Houtachtige aroma’s: deze aroma’s zijn afkomstig van de vaten waarin de wijn is gerijpt en kunnen tonen van vanille, kaneel en nootmuskaat bevatten.

Stap 3: Proef de wijn

Nu is het tijd om te proeven! Neem een kleine slok wijn en laat deze een paar seconden in je mond rondgaan om alle smaken te ervaren. Hier zijn enkele smaken die je kunt tegenkomen en wat ze betekenen:

 • Zoete smaken: zoete wijnen hebben een hoog suikergehalte en kunnen smaken bevatten zoals honing, karamel en gedroogd fruit.
 • Zure smaken: zure wijnen hebben een hoog zuurgehalte en kunnen smaken bevatten zoals citrus, groene appels en kruisbessen.
 • Bittere smaken: bittere wijnen hebben een hoog tanninegehalte en kunnen smaken bevatten zoals donkere chocolade, koffie en zwarte thee.
 • Fruitige smaken: fruitige wijnen hebben een hoog fruitgehalte en kunnen smaken bevatten zoals aardbeien, bramen en frambozen.
 • Kruidige smaken: kruidige wijnen kunnen smaken bevatten zoals zwarte peper, kruidnagel en nootmuskaat.

Stap 4: Beoordeel de afdronk

De afdronk is de nasmaak die in je mond blijft hangen nadat je de wijn hebt doorgeslikt. Een goede afdronk is lang en aangenaam, terwijl een slechte afdronk kort en onaangenaam kan zijn. Beoordeel de afdronk door te letten op de smaken en hoe lang ze blijven hangen.

Stap 5: Conclusie

Nu je de wijn hebt bekeken, geroken, geproefd en beoordeeld, is het tijd om een conclusie te trekken. Beviel de wijn je? Wat waren je favoriete smaken en aroma’s? Was de afdronk goed of slecht? Dit zijn allemaal belangrijke vragen om te beantwoorden bij het proeven van wijn.

Met deze gids ben je goed op weg om een wijnproever te worden. Veel plezier en geniet van je volgende glas wijn!

Deel dit artikel

Ook interessant