DOXA SUB 300

DOXA SUB 300: een Duikhorloge met een rijke geschiedenis

DOXA, een Zwitsers horlogemerk dat in 1889 werd opgericht, is vooral bekend om zijn duikhorloges. Het merk bracht in 1967 de SUB 300 uit, een horloge dat al snel favoriet werd bij professionele duikers en verzamelaars. Nu, meer dan 50 jaar later, is de SUB 300 nog steeds populair en een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van duikhorloges.

Het ontwerp van de DOXA SUB 300 is tijdloos en herkenbaar. Het horloge heeft een ronde, roestvrijstalen kast met een diameter van 42,5 mm en een dikte van 13,4 mm. Het saffierglas is aan de bovenkant iets bol, wat het horloge een vintage uitstraling geeft en de afleesbaarheid verbetert. De SUB 300 is waterdicht tot een diepte van 300 meter en heeft een draaibare bezel met een unieke rekenring die de duiktijd berekent.

Zelf ontwikkeld uurwerk

Het uurwerk van de SUB 300 is een automatisch uurwerk dat DOXA zelf heeft ontwikkeld. Het uurwerk heeft een gangreserve van 38 uur en tikt met een frequentie van 28.800 trillingen per uur. De wijzerplaat is goed afleesbaar en heeft een eenvoudig, maar effectief ontwerp. De witte, driehoekige uurmarkeringen en wijzers zijn bedekt met lichtgevend materiaal, wat zorgt voor een goede zichtbaarheid, zelfs in donkere omstandigheden.

Klein stukje geschiedenis

De DOXA SUB 300 werd voor het eerst geïntroduceerd in 1967 en was een van de eerste duikhorloges met een draaibare bezel. Het horloge was in die tijd ook uniek vanwege de heldere kleuren van de wijzerplaat. In 1969 droeg de Zwitserse onderwaterfotograaf Jacques-Yves Cousteau een DOXA SUB 300 tijdens het filmen van de documentaire “Le Monde du Silence”, waarmee het horloge wereldwijd bekendheid verwierf.

Tegenwoordig is de DOXA SUB 300 nog steeds een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van duikhorloges. Het horloge is in de loop der jaren geëvolueerd, met verschillende updates en verbeteringen, maar het ontwerp blijft trouw aan het originele ontwerp uit 1967. Het horloge is nu verkrijgbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen.

Deel dit artikel

Ook interessant